Vad är naturvin egentligen och varför hypen?

Ja hej minns ni mig? Herregud har haft det så intensivt de senaste veckorna att jag på riktigt knappt haft 1 timme över att läsa/titta på tv/blogga/scrolla osv. Att jobba heltid, ha barn, ta körkort och försöka driva eget är fan ingen barnlek. UNIK SPANING. Nu behöver vi inte dutta mer med det, utan raska vidare till det vi alla förhoppningsvis är här för – vinet!

Jag fick nämligen en kommentar på Instagram för någon vecka sedan som jag så gärna vill grotta ner mig i:

Snälla kan du göra ett inlägg om naturvin där du utvecklar dina tankar kring dessa? Har själv svårt för denna trend då jag känner att anything goes och man kan få vad jag skulle säga defekta viner i glaset, men eftersom att det är naturvin är det fine typ.

SÅ bra och relevant fråga. Först ska vi bryta ned vad naturvin faktiskt är. Förenklat kan man säga att man inte adderar eller tar bort någonting från vinet. Varken i odlingen eller under själva vinifieringen. Druvorna kultiveras alltså helt utan hjälp av exempelvis kemiska tillsatser (som bekämpningsmedel), skördas (oftast för hand) och jäser på naturlig väg med den naturliga jästen som finns på druvornas skal. Reslutatet: fermenterad druvmust. Nothing more nothing less. Och för mig personligen är det detta naturvin handlar om. Att vinet ska få vara just vin utan att människan lagt sig i och styrt vinet i en viss riktning med diverse medel, för att exempelvis passa kommersiellt bruk.

Bildkälla: Raw Wine World

Den som följt mig på Instagram ett tag har säkert sett mig likna naturviner med rock’n’roll. För att göra det ännu tydligare kan vi kalla natuviner för vinvärldens motsvarighet till musikvärldens punk. Det är regelbrytande och skiter i vad alla tycker och tänker. Naturvinerna är inte här för att kamma hem fancy poäng från högtravande vinkännare, utan för att du ska få uppleva resultatet av en druva och dennes växtplats utan knussel. Och såklart människan bakom vinet. Bara ställ ett kommersiellt massproducerat vin som skeppas ut från stora fabriker bredvid ett vin från en naturvinmakare och du kommer förmodligen bli övertygad. Hos naturvinmakaren finns själ och hjärta, och såklart känsla för växtplats, råvara och för hantverket. I det massproducerade vinet, not so much.

Nu drar jag detta till sin spets och jämför naturligt mot konstlat för att visa på skillnaderna. Givetvis finns det otroliga vinmakare som med minutiös skicklighet skapar viner med diverse hjälpmedel, precis som att det finns naturvinmakare som kanske inte har full koll på sina råvaror och därmed producerar viner som inte upprätthåller en önskvärd standard. En missuppfattning är också att naturviner har en viss stil. Jag tänker främst på “funky” eller “stalliga” viner som starkt förknippas med naturvinrörelsen. Så behöver det faktiskt inte vara, utan ett naturvin kan vara både elegant, klassiskt eller vilka glosor man nu vill slänga sig med.

Bildkälla: Marissa A. Ross via Bon Appetit

Givetvis ska man inte få ett defekt vin i glaset som sedan försvaras med att “det är ett naturvin”. Även naturviner kan bli defekta och en bra sommelier vet det. MEN! Om du mot all förmodan skulle bli serverad ett defekt naturvin och bli oense med den som serverat dig vinet huruvida det är defekt eller inte, finns det såklart specifika kännetecken som gör det defekten lättare att identifiera. Ett exempel på detta är en defekt som kallas mousiness som ofta drabbar just naturviner. Men det får bli ett annat inlägg för detta börjar likna en roman.

Tack för att ni ställer så bra frågor! Varmt välkommen tillbaka till mitt nästa TED talk.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.