MORE Natural Wine – En guide i hur f*n man bär sig åt

vin naturvin morenaturalwineBildkälla: Bon Appetite

Okej okej okej, vi prata om MORE Natural Wine. Denna hypade vinimportör med sitt säte i Berlin har skapat stora känslor hos svenska winelovers. Förmodligen pga den skräckblandade förtjusningen man känner när man surfar in på deras hemsida. Man häpnas, man ojar och man drar en förälskad suck över deras gedigna sortiment. För att sedan få en rejäl ishink med vatten slängd i nyllet. Av vem? Av självaste Skatteverket som står och lurar i periferin och lipar och hånskrattar i smyg när MNW inte ser. Ishinken är inte bara laddad med is, utan även deklaration. Punktskatt. Tullavgifter. Mmmmm visst blir man sugen på att aldrig någonsin dricka vin igen? Eller åtminstone snällt nöja sig med Systembolagets sortiment för all evig framtid.

Bildkälla: PUNCH

MEN jag har lyckats omvandla mig själv till att tycka det är riktigt kul (okej överdrift) att beställa och lösa allting som ju faktiskt inte är krångligt om man bara fattar vad man ska göra. Så här är den: min guide i hur du beställer (från www.morenaturalwine.com), deklarerar och betalar det som betalas ska.

 1. Mmmmmm välj viner. Vad sägs om Gut Oggau? Susucaru? Meinklang? Robinot? Ni fattar! Sånt vi krigar om vid tillfälliga släpp här hemma finns plötsligt ett knapptryck (nåja) bort. So far so good.
 2. Checka ut din order. Frakten beräknas beroende på hur många flaskor du beställer. Jag har i snitt beställt 7 flaskor per gång och betalat ca €16-19 för frakt. MNW skickar ut beställningar varje onsdag.
 3. Nu är det roliga över och det är dags att kavla upp ärmarna, måla några krigsstreck och surfa in på www.skatteverket.se. Logga in med BankID och öppna första bästa flaska vin för att härda ut.
 4. På startsidan i huvudmenyn väljer du ’Skatter & deklarationer’, därefter ’Punktskatter’ > ’Punktskatt – Händelse’ och till sist ’Skapa anmälan händelse’.
 5. Mata in dina uppgifter, MORE Natural Wine’s uppgifter samt info om beräknad dag för införsel av varorna till Sverige (jag har alltid angivit tre dagar efter beställningsdatumet 100% på känn). I fältet ”Säkerhet betald” – välj dagens datum.
 6. Nu är det dags att ange skatteslag. Så porrigt. Skoja. Välj ’Vin och andra jästa drycker’ och räkna sedan med enkla matematiska metoder du lärde dig i årskurs 4 ut hur många liter vin du beställt. Din alkoholskatt räknas nu ut AUTOMATISKT. Ja tacka fan för det (jag har betalat ca 15-20 kr skatt per flaska). Denna totalsumma samt ditt kvittensnummer lägger du på minnet eller krafsar ned på ett papper om du har jobbat duktigt på flaskan du öppnade i punkt 3.
 7. Efter att du granskat, signerat och skickat in är det dags att betala skatten. Detta gör du till Skatteverkets postgironr 950617-8. Plocka fram anteckningslappen med summan och kvittensen som du anger som OCR-nummer.
 8. Nu är du klar för stunden. Under tiden du sitter och stirrar på din dörr i väntan på att UPS ska dyka upp med ditt vin kommer det kanske dimpa ned ett brev på hallmattan. Detta är Skatteverkets deklarationsblankett som du ska fylla i. Det är faktiskt exakt samma info som du redan fyllt i i stegen här över så vet ej varför man gör detta? Jag ignorerade till och med detta första gången jag beställde eftersom 1) vinet kom hem till mig innan deklarationen så jag ba ÄSCH 2) jag har ju redan deklarerat allt online tänkte jag? Men då fick jag Anette från Skatteverket efter mig så mitt tips är att bara göra detta utan att ställa några följdfrågor 🙂
 9. DU ÄR KLAR!

Stort grattis till ditt nya liv som paragrafryttare.

(Obs! MORE Natural Wine har vinterstängt tills mars, men de har en vinter pop-up! Perfekt sätt att öva på innan det är dags att beställa ur det tunga artilleriet).

12 Kommentarer
 1. Hmm… Jag har inte fått någon snigelpost, men ej heller löste jag det du så pedagogiskt förklarade ovan på skatteverkets hemsida, har jag då klarat mig undan skatten?!
  Vad tror du? Eftersom Anette har inte jagat mig..

  1. Precis, om du inte registrerat att du ska betala punktskatt så känner inte Skatteverket till det. Det som kan hända om man inte skattar är att vinet fastnar i tullen och man får betala dyra tullavgifter, men ibland har man tur 😉 tur ligger dock inte i min naTUR hehe så jag betalar snällt (och lite motvilligt) skatten. Better safe than sorry!

 2. Men hjälp! Jag har gjort allt men kan inte betala till Skatteverkets postgiro! Det står att postgirot inte existerar och jag hittar inget på deras hemsida. Gah!

 3. Jag har bara ett ord – TACK!!! Jag fick krupp när jag försökte läsa mig till Skatteverkets info!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.