En mental tripp till Spanien – Del 1

Äntligen fick jag tummen ur röven och publicerade det stora poddavsnittet om Spanien som skulle släppts för… 1? 2? veckor sedan? Tänk att podden har blivit en enda stor studie i hur sent man kan släppa på inspelat material. Men med det sagt tycker jag att vi tillsammans packar våra mentala väskor med pass, p-piller och pesetas och hoppar på första bästa charterplan till världens största vinodlingsareal SPANIEN, för att bekanta oss mer med deras viner. Obs! Jag måste få sitta vid fönstret för jag är flygrädd.

Image result for pass p-piller pesetas
Bildkälla: Listal

Klimatet
Mmmmm känner ni? Den heta väggen som slår en som ett knytnävslag i ansiktet när man stiger av planet. Här kommer jag trivas lika bra som druvorna. Trodde jag ja. Faktum är att Spanien tampas med väldigt lite nederbörd, vilket såklart blir tufft både i vinodlingen, men också för arma turister som oss som blir helt dästa efter 3 dagar i 40-gradig värme. Detta har lett till att det sedan mitten av 90-talet är lagligt med konstbevattning i landet, vilket i sin tur öppnat upp möjligheter för fler vinproducenter att odla på tidigare snustorra områden.

Vi ska även rikta en strålkastare mot Atlanten samt de bergskedjor som tillsammans hjälper åt att svalka det annars så heta Spanien. Utan dessa två komponenter hade det med största sannolikhet varit snudd på omöjligt att odla druvor här på grund av torka och hetta. VÅRA VARMASTE TACK ATLANTEN!

Bildkälla: Rockinredblog

Druvor & distrikt
Spanjorerna gillar sina druvor that’s for sure. Här odlas ca 600 inhemska sorter (enligt spanjorerna själva) som främst brukas och avnjutes lokalt. Utöver detta odlas givetvis en rad mer kommersiella druvor som garnacha, tempranillo, cariñena, bobal, albariño, chardonnay och macabeo. Funny thing är att druvan airén som härstammar från Spanien är världens mest odlade druva sett till ytan, men inte fan har vi hört talas om den för det? Tänk vad man lär sig när man åker på charter.

Bildkälla: The Culture Trip

Nä nu behöver vi fylla på vätskedepåerna va? Vi slår oss ned på en liten tapasbar i någon sne kullerstensgränd. Beställer in immiga glas med cava och random pintxos och passar på att be ägaren av baren att berätta mer om landets främsta distrikt. Han name-drop:ar allt från Rías Baixas, Toro, Ribera del Duero, Monstat och Priorat till Rioja. Rioja är väl inget att hänga i granen säger någon? Smakar bara cigarrlåda, gammal lädersoffa och second hand-butik? Ägaren hytter upprört med fingrarna och ger oss en kollektiv utskällning ingen av oss kan tolka överhuvudtaget. Rioja är numera ett väldigt moderniserat distrikt och visar upp en stor bredd som sträcker sig långt förbi den lökiga 80-tals Riojan som vi tydligen förknippar med distriktet.

Nu börjar solsting, cava och utskällningar göra sig påminda, så vi rundar av vår första dag i Spanien här. Stay tuned för del 2!

Lyssna gärna på det senaste poddavsnittet ’37. Viva España!’ här så länge.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.