Att hitta i BS djungeln

Hallå där! Jag fick en fråga på Instagram! Bäst man är artig och svarar.

”Hur vet jag egentligen vad som är värt att beställa ur BS-sortimentet?”

Innan jag bantar ned det hela i en steg-för-steg guide hur du kan tänka och navigera (fascinerande att jag skriver detta då jag freestylar till 110% oftast?) vill jag bara påminna om att den eviga vinjakten också kommer med en del floppar. Det är lika bra att vara inställd på det. Oftast går det ju att rädda med rätt typ av käk, eller i ”värsta” fall får man ge bort det till någon om man nu absolut inte kan tänka sig att dricka upp det.
Dåååååå kör vi *i käckt mello-tonläge*

  • Surfa in på www.systembolaget.se.
  • Fundera på: VAD tycker du om? VAD vill du beställa för stunden? Hur mycket ska du beställa? Vad får det kosta? VEM ÄR DU? Okej den var frivillig. Jag kommer fram till att jag för stunden är sugen på att beställa något vårigt vitt vin som får mig att vilja ge ifrån mig ett vårskrik. Som alltid är jag sugen på Sydafrika (”skräll”) och jag väljer att jag endast får beställa 2 st flaskor pga platsbrist (”skräll” igen).
  • Väl inne på bolis börjar jag med att filtrera utefter mina val. Först på Vin > Vitt vin och därefter väljer jag ytterligare filtreringar. Under ’Ursprungsland’ väljer jag ’Sydafrika. Under ’Sortiment’ väljer jag ’Ordervaror’ (det är alltså detta som är BS-sortimentet/beställningssortimentet). Jag brukar även välja ’Förpackning’ > Flaska’ eftersom jag vet att jag inte är intresserad av boxvin, men det gör man givetvis precis som man vill med.
  • Parallellt: öppna upp någon typ av rating-sida. Jag föredrar Vivino och finewines.se.
  • Sen är det bara att kavla upp ärmarna. Hoppas du inte bakar surdegsbröd, väntar gäster eller sysslar med långkok samtidigt för nu behövs ditt fulla fokus. Du kommer behöva läsa om många viner. Du kommer få beslutsångest. Du kommer spendera…. x antal timmar på den här sidan och x antal kronor. Sätt en budget, andas i fyrkant, sätt på en timer eller gör vad som krävs för att hålla dina känslor och köplust i schack.

1. Kloof Street Chenin Blanc nr 73702, 139 kr. 2. Hemelrand Vine Garden 2018, nr 78505, 249 kr. 3. Blankbottle Searching For Le Strange, nr 74753, 349 kr. 4. Catherine Marshall Chenin Blanc Fermented In Clay, 2019, nr 74572, 299 kr. 5. Alheit Vineyards Nautical Dawn 2017, nr 71599, 329 kr
  • Jag adderar efter en scroll-orgie ovanstående kandidater till varukorgen med följande motiveringar: nr 1 är på min favoritdruva, från en av mina favoritproducenter (Mullineux) och till ett schysst pris. Osar husvinspotential. Nr 2 för att jag är sugen på att prova viner från producenten (Alheit Vineyards). Nr 3 helt ärligt pga flaskan och färgen. Nr 4 pga chenin blanc som jäst i amfora (= jag blir upphetsad). Nr 5 av exakt samma anledning som nr 2 (producenten). Nu återstår det att läsa på om samtliga viner i både Vivino och hos finewines.se för att kunna utesluta det som helt enkelt inte känns värt för stunden eller kanske inte alls.
*klocka som tickar medans jag läser på om mina valda viner*
  • Eftersom jag varit så sugen på att prova viner från Alheit Vineyards (nr 2 och 5) så väljer jag med hjälp av Vivino nr 2 eftersom båda vinerna har lika höga (!) betyg men nr 2 är billigare. Det känns som en vettig ände att börja i. Gillar jag vinet kan jag levla upp med dyrgriparna senare. Väljer även nr 4 pga vinet är gjort i en stil jag redan vet att jag gillar. Dessutom pekar allas omdömen på att vinet är riktigt bra i sin genre vilket känns tryggt.
  • Jag sparar nr 1 och 5 i en lista jag skapat via mitt konto hos bolaget som kort och gott heter ”beställ”. Kreativa jag. Här lägger jag alla viner jag vet att jag vill prova men som av anledningar inte fått komma hem ännu. Nr 3 vaskar jag eftersom jag efter att ha läst på får reda på att det är ett sherry-liknande orangevin vilket jag vet att jag inte gillar. Däremot upptäcker jag att producenten, BLANKbottle, har flera viner som intresserar mig. Så jag noterar det i anteckningar i telefonen under rubriken ”viner att prova”.

På detta vis har jag under åren byggt upp en vinbank med viner att prova ur beställningssortimentet. Key är alltså att veta vad du själv gillar och kanske ha något hum om producenter. Har du inte det kan du läsa dig till det. Lovar inte att det är en bulletproof metod, men jag blir nöjd 9 av 10 ggr.

Lycka-till-spark!

3 Kommentarer
  1. Vad roligt att läsa om hur andra väljer, sollar och tar sig fram i vindjungeln! Tips – något jag har börjat göra när jag vill upptäcka nytt är att söka på en leverantör som jag vet importerar andra viner jag gillar och kolla vad mer de har i Tillfälliga och/eller Beställningssortimentet.

  2. Behöver man betala någon skatt/frakt/tull eller dylikt när man köper från deras beställningssortimentet?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.