Porträtt: Serbien!

Då är det jag som ska göra min gamla historielärare Maj stolt och hoppa rätt ned i det historiska hålet igen. Eller igen och igen, det var kanske inte jättemycket engagemang på just historielektionerna back then, utan fokuset låg lite mer på att hålla sig vaken efter studentskivor med hjälp av bränt kaffe från skolcafeterian, planera inför helgens utgång och typ tänka på exakt allt annat än Osmanska riket, massmord, Voltaire och apartheid. Förlåt Maj, men du kan väl ge mig en chans till? På med snabba glajorna för nu blir det åka av.

Serbiens vinhistoria
Landets vinhistoria sträcker sig faktiskt så långt tillbaka som till första århundradet och romarriket. Då var det kanske inte så mycket fullskalig vinproduktion att snacka om, utan snarare oj vilket smutsigt vatten vi har bäst att vi gör lite vin så vi inte förmultnar och torkar ut. En gissning bara. Men under medeltiden började vinkulturen i Serbien faktiskt få mer fotfäste för att sedan under 1900-talet gå full-scale-winelovers och kvala in på topp 10 över världens mest vinproducerande länder. Eller okej, det var faktiskt Jugoslavien som hamnade på topp 10, men där ingick ju faktiskt Serbien. Förlåt Maj, det kanske gick lite snabbt där.

Vi snackar ju såklart rejäla kvantiteter av vin och inte värst mycket kvaliteter, precis som i många andra delar av Östblocket. But still. Good for them! Peaken av kvantitet nåddes 1970 då Serbien producerade hela 6 miljoner liter vin, men detta var dock snart ett minne blott due to inbördeskrig och splittringen av Jugoslavien. Alltid är det nått 🙂

Detta drabbade såklart Serbiens vinproduktion hårt och ryktet och kvantiteterna dalade rejält under 90-talet. Dock har Serbien under 2000-talet verkligen börjat kratta manegen för sig själva genom att öka kvaliteten med hjälp av små producenter och familjeföretag. Exporten av serbiska viner är inte mega, men de börjar sakta men säkert skapa sig en egen självklar plats i vinvärlden och därmed hämta hem det som tidigare gått förlorat. 

Bildkälla: Travel and Leisure

Serbiens viner och druvor
I början av 2000-talet uppgick Serbiens odlingsareal till 77 000 hektar, men ligger i skrivande stund endast på ca 22 000 hektar. Det är de centrala delarna av landet som står för majoriteten av vinodlingarna, speciellt områdena kring Donau och bifloden Morava. Var absolut tvungen att ta en liten paus här för att *googla: biflod*. För er andra som inte heller älskade historia (och tydligen inte heller geografi) i skolan kan jag tala om att en biflod är ett större vattendrag som inte mynnar ut i en sjö eller ett hav. Me: bringing knowledge to the table since…. Typ nu.

Den större delen av vinproduktionen i Serbien är rött vin, gärna producerat på inhemska druvor som prokupac och vranac, men även internationellt kända druvor som pinot noir, gamay, merlot mfl odlas. När det kommer till gröna druvor odlas även här främst inhemska druvor, med tyngd på smederevka, men även lakširizling, kövedinka, muscatottonel, ezerjó och kändisar som chardonnay och sauvignon blanc.

Under dessa *experimentella veckor* har jag provat en drös viner på temat och hittat många nya favoriter. Vill dock lyfta denna vinmakare lite extra, vars viner verkligen charmade brallorna av mig (nåväl, nästan i alla fall).Bildkälla: BalkanWines

Bikicki
Djordje Bikicki är en man med många järn i elden så att säga. Han varvar liksom vinmakeri med DJ-gig (hehe säg att du bor i Belgrad utan att säga att du bor i Belgrad) och familjeliv. Ett drömliv om du frågar mig. Hur som helst. Djordjes filosofi och metoder är inspirerade av hans stora vin-idol Oszkar Maurer, som är en pionjär inom serbisk vintillverkning. Hans metoder bygger på low-intervention på inhemska druvor, vilket Djordje märkte påverkade vinet på ett helt annat sätt än mer klassiska metoder. Vinerna blev mer autentiska och annorlunda, på ett positivt sätt. Djordje beslutade sig för att det var precis såhär han också ville göra vin. Fast med internationella druvor! Nu tillverkar Bikicki viner med stor respekt för naturen och råvaran, genom att alltid vänta in exakt rätt tidpunkt för vardera steg i processen. Aaaaand: the rest is history. Bikicki har nu flera prestigefyllda priser i bagaget och är en mycket uppskattad serbisk vinmakare.

Funfact: Han har döpt viner efter både sin fru (Makana, som är hennes smeknamn), efter sin dotter Nadia och familjens golden-retriver Pinotte.

Viner att prova från Bikicki på Systembolaget (via BalkanWines):

  • UNCENSORED, nr 54689, 236 kr. Ett sjukt charmigt orangevin som för tankarna åt Liptons pulveriste på påse med persikosmak.
  • Sfera, nr 54646, 156 kr. En riktig vårpärla som bjuder på galiamelon, päronsplitt och en nästan lite krämig känsla.

Hörni! Det var allt om Serbien. Det kommer även ett inlägg om Slovenien innan vi hoppar vidare på nästa månads tema. Som blir? Ja, vad fan då? Har ni några förslag?

Til’ next time <3

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.