Tänker ni ibland som jag att – shit vad mycket mer vi kollektivt skulle kunna lära oss om hon (jag) jobbade fram material lite snabbare? Haha jag hör er! Förmånadens tema är nu inne på sin andra månad av samma tema, men vet ni, JAG BRYR MIG INTE! Det hade ju snarare varit väldigt konstigt om jag kände att EN månad för heeeela Balkan var enough så att säga? Och med det sagt presenterar jag nu: Slovenien!
Bildkälla: BRB Travel Blog
Klimat & Geografi
Okej lyssna på detta: Slovenien är det enda landet i Europa som påverkas av både alpina och kontinentala förhållanden (!). Tack vare sitt geografiska läge kan somrarna i Slovenien bli upp till 40 grader varma medans vintrarna kan bli rejält kyliga, där tempen kan sjunka ned mot -20 grader brrrrrr. Ett klimat med TEMPERAMENT kan man säga. Med dessa unika förutsättningar hajar man ju redan att man är på väg att utforska en riktig pärla till vinland.
Vindistrikt som kan vara bra att lägga på minnet om man vill utforska Slovenien närmare är Primorska, Posavje, Podravje och Ljutomer-Ormož.
Historia
Landet gränsar till Italien, Ungern, Kroatien och Österrike, vilket verkligen har färgat landets vinmakeri, då man hämtat en stor dos inspiration från närliggande länder. Eller är det kanske tvärt om? Med tanke på att det odlats och producerats vin i Slovenien sedan flera tusen år före Kristus. Men tro inte att Slovenien gjort sig ett gigantiskt namn för det, nähärå, för i slutet på 1800-talet kom ju vinlusen och sabbade nästan allt och därefter dröjde det tills mitten av 1930-talet innan ordningen var någorlunda återställd med diverse vindistrikt och lokala druvsorter. Äkta kämpar.
I samband med att landet blev självständigt från Jugoslavien efter tiodagarskriget 1991, kunde vinnäringen äääääntligen få lite välförtjänt rampljus och möjligheten att frodas. Idag består landet av ca 25 000 hektar vinodlingar och många vinmakare är moderna och nytänkande. Druvorna som används är en salig blandning av både internationella kändisdruvor som sauvignon blanc, pinot gris, riesling, chardonnay och pinot noir och inhemska druvor som ni varken vill se mig stava eller uttala. FÖRLÅT. Och av uppradningen av druvor att döma så ser ni att tyngden ligger på främst vita viner snarare än röda.
Under min Balkan-månad, som har kommit att bli två Balkan-månader pga hittat så jävla mycket nice, så har jag faktiskt mest fastnat för Slovenien. Vinerna och dess vinmakare känns charmiga, innovativa och ärliga. Jag gillar liksom Sloveniens personlighet med sitt klimat, sitt centrala geografiska läge i Europa, att det gränsar till betydligt större vinproducerande länder (läs främst: ITALIEN hallå) och ändå vågar ta ton och visa upp sig. Sen som körsbäret på toppen kan jag ju bara slänga in en rekommendation att rakt upp och ned bildgoogla Slovenien för det hade jag inte gjort innan det här inlägget, and let me tell you, minds were blowing off. Nästa vinresa blir alla gånger till Slovenien.
Några nya favoriter och gamla lovers från Slovenien:
- Keltis Mufi, nr 71354, 199 kr, BS. Som en ananas:ig äppelcider med tydliga toner av jäst och nyutslagen blomsteräng.
- Marof Breg Cuvee, nr 54695, 168 kr, BS. Annorlunda och prisbelönt blend med toner av second hand-butik, karamell och saffran.
- Klinec Gardelin, nr 91114, 349 kr, TS. Ett magiskt orangevin som bjuckar på kanderade äpplen, nypon och blommig rökelse.
- Rebula Robida, nr 72280, 217 kr, BS. Passar dig som gillar strävare orangeviner med halmkaraktär. En sked hjortronsylt på det och du har detta vin framför dig.
- Dveri-Pax Riesling, nr 2617, 119 kr, ordinarie sortiment. Kanon-riesling i ordinarie sortiment som jag hoppas fler får upp ögonen för. Krispigt, granny-smith-syrligt och päronmys.
Summan av kardemumman:
Slovenien – I LOVE YOU!