MÅNADENS VINTEMA: Balkan!

Dåååå ska jag introducera ett förhoppningsvis stående koncept här i bloggen och på Instagram. Nämligen: MÅNADENS VIN! Tanken är att jag i en hel månad ska stöta, blöta och djupdyka på ett specifikt ämne på temat: vin (skräll). Det kan vara allt från länder, druvor, specifika regioner, producenter. Ja, prick allt som har med vin att göra helt enkelt. Jag frågade för någon månad sedan på Instagram vilka teman ni är mest intresserade utav och en överhängande majoritet röstade på Balkan! Lite otippat, men så jävla kul då jag verkligen tycker det är hög tid att vi lämnar synen om att Balkanviner endast är massproducerat skit bakom oss, och träder in i värmen av högkvalitativa viner på inhemska druvor.

Okej, det ska erkännas att det krävts en hel del historiekonsumtion för att ens förstå innebörden av Balkan, varpå detta inlägg dröjt något. Man kanske kan tycka att jag, som är totalt ointresserad av dels historia men även geografi,  skulle valt ett annat intresse än just vin? Diskutera i små grupper och återkom inte med vad ni kom fram till.

Historia
Hur som helst. Det första jag inser när jag börjar läsa på om Balkan är dels att 1. Det finns ingen exakt definition på vad exakt som ÄR Balkan och 2. Vissa tycker att ”Balkan” har en negativ klang pga den etniska och politiska splittringen som skett historiskt som en följd av inbördeskrig och första världskriget. Great. Då är det jag som ska ge mig på något som inte ens historieskrivarna förstått sig på, gärna utan att bli anmäld till DO på vägen. DÅ KÖÖÖÖÖÖR VI!


Bildkälla: BalkanWines

Balkan delas rent geografiskt in i Albanien, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien, Rumänien, Serbien och Slovenien. Enkelt tänker ni. HA! För man kaaaaan även addera delar av Grekland och Turkiet till den här ekvationen eftersom delar av länderna rent geografiskt hamnar inom Balkan. Utöver detta finns det även kulturella och historiska tolkningar som gör det svårt att specificera vilka länder som bör ingå i Balkan. Här förstår jag mitt totalt icke-befintliga tolkningsföreträde så jag tänker att vi lämnar det så och går vidare.

Klimat
Ordet då? Balkan är turkiska och betyder berg, vilket verkligen kännetecknar stora delar av halvön och bergen har såklart en betydande inverkan på klimatet, eftersom bergen både kyler ned samt ger skydd åt vissa områden och på så vis skapar spännande mikroklimat. De norra och centrala delarna av Balkan har ett centraleuropeiskt klimat där somrarna är varma och vintrarna kalla. Nederbörden är dessutom väl fördelad på området och över året. Ser man till de södra delarna av Balkan och kustområdena så snackar vi om ett medelhavsklimat med varma somrar och relativt milda och regniga vintrar. Alla vinrankor: tackar ödmjukast. Värt att nämna är även att länderna i den västra delen av Balkan ligger på samma breddgrad som *trumvirvel* – Italien.

Vinet
Oh finally we’re here. Anledningen till att jag verkligen vurmar för Balkan-viner är den enorma mängden av spännande inhemska druvor som finns här. Alltså chardonnay och pinot noir känns typ osexigt och sjukt vardagligt i jämförelse med alla feisty druvor som finns att hitta här. Vad sägs om smederevka, refošk, laški rizling, žilavka, cviček, prokupac och crljenak (mer känd som primitivo eller zinfandel), för att nämna några. Jugoslavien sägs även vara ett av de druvrikaste landet i världen med ca 1000 olika sorter (!!!).  Det jag tycker är så beundransvärt är hur de kvalitativa Balkanvinerna håller en enormt hög kvalitet trots att många länder i området inte alls har samma ekonomiska förutsättningar och tillgång till modern teknologi som de stora vinjättarna i världen som Italien, Frankrike, Sydafrika etc.

Jag tänker att jag resterande februari ska djupdyka specifikt och skriva inlägg om Serbien, Slovenien och Kroatien. Men jag kommer även (och har redan) provat viner från mindre vinproducerande länder i Balkan så som Nordmakedonien och Bosnien-Heregovina. Hoppas ni gillar det upplägget!

Om ni vill haka på vintemat denna månad tycker jag främst ni ska spana in viner från vinimportörer som:

Tips! Ni kan alltid skriva in importörens namn direkt i sökfunktionen på Systembolaget för att se vilka viner som finns tillgängliga för beställning från just den importören just nu.

Vi börjar så! VAD KUL DET SKA BLI!
Hörs snart igen ❤

2 Kommentarer
  1. Åh vad spännande! Min pojkvän är halvserb och vi tycker inte balkan har en negativ klang! Vi ser det som ett samlingsnamn för de olika länderna som du tolkat. Ska bli kul och se vad du hittar för sebiska viner!!

  2. Wow! Så kul och spännande. Har rest mycket på Balkanområdet men inte hittat rätt bland vinerna. Detta ska bli jättekul att lära sig mer om.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.