Julklappstips!

Ho ho ho. Häromdagen frågade jag er på Instagram om ni ville ha dryckesbetonade julklappstips. Och det ville ni! Så kul. Jag har valt ut 8 stycken olika personer som ni söker klappar till. Vi kollar!

1. Cidertips. Brutes 3 pack #2 kanske? Eller ärligt talat egentligen vad som helst från Brutes. Drack deras cider på Avskalat Naturvin & Ciderfestival för några veckor sedan på Münchenbryggeriet i Stockholm, and let me tell you – Brute har tagit cider till svindlande nya himmelska höjder! Sök på ’Brutes’ i sökfältet på Systembolaget.se för att se vad som finns tillgängligt för tillfället. Eller kanske FRUKTSTEREO’s bok ’Ciderrevolution! Din diy-guide till cider & pet-nat’ tillsammans med någon nice cider från dem? Stod själv och klämde på boken i somras, varför jag inte köpte den vet bara gudarna??


2. Bubbel-tjej som druckit allt i ordinarie. Då tycker jag du överraskar med ett brittiskt bubbel, eftersom dessa guldkorn lyser med sin frånvaro i ordinarie sortiment. Jag gillar Nyetimber Classic Cuvée (nr 96018, 429 kr), Ridgeview Blanc de Noirs (nr 70745, 499 kr) och Exton Park Reserve Blend (nr 95085, 369 kr).  Fun fact! De flesta vingårdar i England ligger i dem södra delarna av landet där jordmånen är väldigt kalkrik och vilar på samma berggrund av krita som Champagne gör! Enligt rykten har vissa vinkännare som blindprovat champagne och brittiskt bubbel trott att det brittiska var just champagne.

3. ”Valpolicella”-moster. Många som ställde snarlik fråga, så här kommer tips på 3 st i varierade prisklass. Spontant tänker jag att vi hoppar till nya världen och något lite kraftigare från den här delen av planeten. Liksom hej hej här kan man också befinna sig. Kanske Ridge Lytton Estate Petite Sirah (nr 92935, 399 kr) från USA, eller B Vintners Liberté (nr 73491, 279 kr), en pinotage från Sydafrika. Eller varför inte ruggit prisvärda Garzón Reserva Tannat (nr 3210, 129 kr) som finns i ordinarie sortiment? Alla fylliga, spicy och med ett skönt tannin-bett som jag kan tänka mig går hem hos en klassisk murrig italiensk rödvinspimplare.


4. Oväntade viner. Vad sägs om Inní mér syngur vitleysingur (nr 36178, 399 kr) från megahippa Wine Mechanics? Wine Mechanics är ett urbant vineri i Göteborg som köper in druvor från vingårdslägen i Europa. Alla viner har, utöver att vara riktigt jävla goda, dessutom fyndiga namn och kul etiketter. Just ovan nämna vin (vars namn betyder ’En dåre sjunger inom mig’)  är en syrah, tillverkad druvor från Rhône och därefter vinifierad i Göteborg. Om det inte är otippat nog vet jag faktiskt inte vad jag ska dra till med. Finns dock bara att få tag på i götet, men det finns flera andra sorter att beställa på bolis. Kan skriva under på att deras andra syrah (33244, 299 kr) också är really nice.

5. Till en sommelier. Ääääh kul ju! Det löser vi tillsammans! Spontant tänker jag ett lite kul ursprung men kanske en mer publik druva? Så man kan knata på den hårfina gränsen mellan: att försöka för mycket och: bara tagit något lite avslappnat i farten. Den här sauvignon blanc:en från Slovenien släpptes dessutom bara för en vecka sen i beställningssortimenet, så den kan hen inte hunnit prova (bonuspoäng!). Bodonci Sauvignon (nr 54633, 328 kr).

6. Till en lillebror. En schysst vinöppnare såklart, som han kan bära med sig hela livet <3 jag tycker vinöppnare med träinslag är superfina, känns lyxigt att äga och är väl något man inte går och köper till sig själv i första hand? Laguiole och Le Creuset (adlink) har nice. ÄLSKAR även denna flasköppnare från Skultuna (adlink). Cool, knäpp och stilren på samma gång.


7. Till en person av könet: man. Varför. Är. Män. Så. Svåra. Att. Köpa. Vin. Till. Tycker. Ni? Haha. Nämen säkert 70% av alla önskemål som kom in var snopp-relaterade. Nu har jag bara tipsat om vin hittills, så slänger in en rom här med det dessutom rätt så passande namnet Don Papa (nr 88567, 449 kr. Finns även Don Papa Baroko, nr 53193, 399 kr). Drack den i somras och kärleksgnistor tändes så att säga!!! Som att vaggas in i en sötflörtig trygg varm dröm efter en nice middag. Typ både romerska bågar och zoo-godis i smaken utan att bli kladdigt? Var det en jättedålig beskrivning? Absolut jag håller mig till vinet framöver men köp den hur som helst.

8. Till en pinot-snurrande syster. En syster är värd världens bästa glas aka Riedel Veritas Pinot Noir New World (adlink). Använder mina varje dag (ja jag dricker vin varje dag. frågor på det?) och älskar prick allt med dem. Känslan, storleken, formen and don’t get me started on hur mycket godare vinet blir herregud. En perfekt present till en pinot-lover.

Det var det hele! Hoppas ni hittar något <3

Psst… Det kommer en separat guide till viner i prisklassen 100-200 kr som man kan köra i julklappsleken/secret santa. 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.