Boxvin – nice eller bajs?

Jag hade en frågestund på Instagram i veckan och fick så många bra frågor! Ni har så många smarta och kloka funderingar ni. Och tänk vad många vi är som är så sjukt vinintresserade nu för tiden? Det värmer verkligen mitt vinnördshjärta, speciellt eftersom jag kände mig så ensam i mitt intresse när jag startade min Instagram för sex år sedan. En fråga som var återkommande var frågan om boxvin. Både vad jag tycker och tänker om boxvin och om jag dricker eller bjuder på det själv. Jag kände att det är på tiden att vi bantar ned det och snackar om de olika aspekterna kring boxvin. Så här är det! Det stora inlägget om *trumvirvel* – BOXVIN!

Bildkälla

PRO’S:

• Miljövänligt. Att boxvin är det mest miljövänliga alternativet har nog inte gått någon obemärkt förbi vid det här laget. Why? Papper och plast väger mindre än tunga glasflaskor vilket förenklar transporten och minskar koldioxidutsläppen. Plast och papper är dessutom easy breezy att återvinna även för den lataste. Det är även miljövänligt ur den aspekten att det inte blir något svinn. Tack vare förpackningens utformning kommer vinet inte i kontakt med syre vilket förlänger hållbarheten. KANONERS om man endast dricker lite åt gången. Inget svinn här inte!

CON’S:

• Förpackningens utformning. Okej, nu blir det lite meta, men förpackningens utformning som även är på pro-listan ökar ju faktiskt risken för att man dricker mer än man tänk eller mer än vad man borde.

• Men nu – den absolut främsta anledningen till att jag ratar boxvin. Missförhållanden, dåliga arbetsvillkor, keff människosyn, ja, vad vi nu vill kalla det. För mig är det GIVET att en 3 liters box inte under några omständigheter kan kosta 165 kr (som den billigaste boxen på bolaget kostar), 199 kr eller ens 299 kr om allt har gått rätt till. Om vi börjar med att bara kolla på summan och vad pengarna faktiskt går till. Ca 70% av intäkten från boxen klirrar skönt i den svenska statskassan. Om vi tar 165 kr som räkneexempel, så har alltså 115,5 kr gått till staten, vilket lämnar knappt 50 kr till vinet i sig. Dela denna summa på antal liter vin (3) i boxen är det alltså ~16 kr per liter. SEXTON kronor att tillverka ett vin på. Att ett vin är så billigt per liter tycker jag talar, för att inte säga skriker, sitt tydliga språk: det finns någon bakom allting som betalar ett mycket högre, dyrare pris. Denna någon är med stor sannolikhet en människa. En människa som inte kan betala ut rimliga löner till anställda, som driver vinodlingar med dåliga arbetsförhållanden aka långa dagar, tungt arbete etc för att täcka upp för den dåliga intäkten. Sen kan vi bara gissa att kvallen på druvorna är körd i botten. För finns det inga pengar finns det knappast tid, kunskap och utrustning som krävs för att framställa ett bra vin.

Senast i september 2019 demonstrerade sydafrikanske vinbönder mot svenska Systembolaget (japp) för bättre arbetsvillkor. Kraven som vinbönderna ställde på den svenske konsuln var bland annat rent vatten, hus som det inte regnar in i och pengar som räcker till mat. Hör ni det? Det är människorna bakom alla dessa jävla boxar som säger detta. Ingen annan.

Bildkälla

Så, med det sagt, för mig är det faktiskt helt oförsvarbart att välja att konsumera den här typen av boxvin framför annat vin. Personligen väger den humanitära aspekten tyngre än den miljövänliga i detta fall och det ena behöver faktiskt inte utesluta det andra. Väljer du vin från vinproducenter som jobbar biodynamiskt och ekologiskt så finns det ett hållbart perspektiv redan i vingården, även om vinet tappas på flaska. Dessutom börjar fler innovativa vinmakare intressera sig för mer hållbara förpackningar. Kolla exempelvis in Éric Texier, en naturvinsmakare från Beaujolais som släppt ett rött på bag i tillfälligt sortiment på Systembolaget, eller titta efter klimatsmartare flaska (finns i nuläget 544 st på Systembolaget).

Och kom ihåg – känns det för billigt för att vara sant är det förmodligen det. Oavsett förpackning. Choose wisely <3

4 Kommentarer
    1. Personligen skulle jag se till att göra lite research om förhållandena i vingården etc om jag köpte ett vin under 89 kr 🙂

    1. Jag tycker att alla gör precis som man vill, men jag personligen köper gärna vin som gynnar små vinbönder som odlar hållbart och småskaligt. Och uppmuntrar gärna andra att göra detsamma!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.