Tre vita kap och en flopp ur ordinarie sortiment

I fredags körde jag en live på Instagram där vi tillsammans testade 3 stycken vita nyheter ur ordinarie sortiment. För den som inte pallar höra mig mala på om allt och inget i en go timme så kommer här en aning mer uthärdlig komplott i textformat.

Produktbild för Louco 2019

Louco, nr 2284, 79 kr
När jag skulle researcha det här vinet och dess producent möttes jag direkt av väldigt stagade studiobilder på en joker hållandes i vinet. Det visar sig att producenten kopplat in en contentbyrå för att marknadsföra vinet. Förlåt men för mig doftar det KEFFT VIN ända ut i förorten. För när vinet är billigt framställt i stora volymer och saknar själ behövs en reklambyrå för att få vinet sålt right? Mina förväntningar var minst sagt noll.

Det första man möts av är en rätt oklar doft av marsipan, kiss och skurmedel. Smaken följer samma tema men med en touch av smaklöshet. Hade nästan önskat att det smakade lite kiss och skurmedel så det hade hänt NÅGONTING överhuvudtaget. Men det smakar verkligen nada zero noll. Summan av kardemumman: Servera den iskall på en dagsfest i juli eller inte alls.

Produktbild för Fiore Sauvignon Blanc, 2020


Fiore Sauvignon Blanc, nr 20034, 99 kr

Vad har vi på Matetic Wine Group? Ärligt talat får jag dåliga vibbar även här. Ordet “Group” hör liksom inte hemma i vinproduktion. Jag ser framför mig en vingård som snarare liknar Googles högkvarter, där man åker Segway mellan odlingarna, än en vingård i ett böljande landskap där rankorna fladdrar av havsbrisen. Men jag blir snart motbevisad. Förvisso visar det sig vara en vinjätte, men som använder sig av långtidskontrakterade vinbönder med garantilöner. Kanoners ju! So far so good och ingen Google-logga i sikte.

Doften är uuuuurtypsik sauvignon blanc som ger mig nostalgiska rysningar. Färdas tillbaka 10 år i tiden till när jag upptäckte SB på Nya Zeeland. Exakt sådär nässlig, örtig och aromatisk i doften som bara SB kan vara. Om doften gjorde mig nostalgisk och glad så gör smaken mig ÖVERLYCKLIG. Det är fläder, passionsfrukt, nässlor, svartvinbärsblad och krusbär i en kavalkad som osar husvinspotential. Till fishtacos exakt hela våren och sommaren.

Produktbild för Garzón Reserve Albariño, 2020

Garzón Albariño 2020, nr 2471, 139 kr
Garzón har sedan några år tillbaka haft ett riktigt kraftpaket till rödvin på druvan tannat i ordinarie sortiment. Ett oteeeeeroligt vin som lyckas vara komplext och behagligt trots att druvan i sig ger ifrån sig riktigt riviga viner. Nu var det inte rödvinet vi skulle prata om, men då förstår ni att jag tog ett litet glädjeskutt när jag såg att deras albariño kvalat in i ordinarie. Förväntningar: sky high. Vinet är rätt druvtypiskt med sin salta stil som för tankarna direkt till saltstänkta klippor kring medelhavet. Eller salt kallsup eller lufttorkad skinka som någon i live:n uttryckte det. Även en cool mix av tropisk frukt, stenfrukt och rökig mineral. Snyggt helhetsgrepp och kul med albariño från Uruguay såklart, men jag jag kanske inte trillade av stolen.

BONUS! Malat Ried Höhlgraben Grüner Veltliner, nr 2427, 179 kr
Denna kvalade inte in i live:n men vill ändå lyfta in den då den följer temat. En ny grüner veltliner från dess moderland Österrike. Ett vin som jag vill beskriva som mat-instas motsvarighet till comfort-food/”trygg” mat: COMFORT WINE! Så mjuk, rund och go som en mage efter graviditet. Den kräver absolut ingenting av mig utan är bara där och håller mig i handen. Viskar snälla saker och klappar mig i håret. Solmogen persika, citrus, gräddig yoghurt med ringlad honung, liten nice spicyness och apelsinblom. Fynd vågar jag påstå!

1 kommentar
  1. Hej fina! Önskar fler sådana här inlägg med vita viner på original sortiment tack! Jag och min man letar nytt husvin…. Tack och puss!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.